Skype: bertokgyula

 

E-mail: info@bertokgyula.com

 

Y-tunnus: 2519798-9

A nap mindig süt, akkor is, ha felhők takarják el a szemünk elől.

A leggyakoribb alvászavarok

 

(2014.07.04.)
 
Az alvás alapvető fontosságú dolog az életünkben. Ennél banálisabb megállapítást tenni nehéz lenne. Nem is próbálkozom vele. De ennél igazabbat is nehéz lenne.

Az már régóta ismert, hogy a kínvallatók egyik legeredményesebb módszera a kihallgatott személyiségének, ezen keresztül ellenállásának megtörésére az alvásmegvonás.

Az is ismert a pszichológiai kutatásokból, hogy néhány napi nem alvás a személyiség szétzilálódásához, gyakorlatilag pszichózisra emlékeztető tünetekhez vezet.

Azt a hétköznapokból mindannyian megtapasztalhattuk már, hogy ha nem sikerül kialudni magunkat, akkor másnap sokkal szétszórtabbak vagyunk, nem tudunk összpontosítani a feladatainkra, elfelejtünk akár fontos dolgokat is, valamint tompának érezzük magunkat, gondolkodásra, dolgok megértésére csak nehezen, vagy komolyabb esetben egyáltalán nem vagyunk képesek. És ezek mellé még érdekes fekete karikák vannak a szemünk alatt, az izmaink fájnak, de legalábbis tonnányi súlyúnak érezzük őket, még a kisebb mozdulatok is megerőltetőnek tűnnek. Szóval: van bajunk elég.

De hát akkor miért nem alszunk? Hát, ha csak a tv-t néztük éjszaka, mert akkor ment a világbajnoki meccs, akkor még könnyű a helyzet: majd másnap bepótoljuk. Azért szerencsére VB nincs minden héten! Mert igen: be lehet pótolni, ami elmaradt. Sajnos: fordítva nem megy: előre nem lehet aludni a holnapi meccsre!

De mi van akkor, ha szeretnénk aludni, csak nem megy? Pedig majd leragad a szemünk, fáradtak vagyunk, mint a kutya, amelyik 9-et kölykedzett, alig tudjuk elvonszolni magunkat az ágyig, aztán ahogy lefeküdtünk, hirtelen éberekké válunk. És forgolódunk, és számoljuk a báránykákat: már százezer is átugrotta a kerítést, de még mindig sehol az álom.

Vagy éppen gyorsan elaludtunk, de alig pár perc, félóra múlva már ismét ébren vagyunk, és várjuk egyre idegesebben az álom visszatértét. Mert tudjuk jól, hogy reggel alig fogjuk tudni magunkat kirobbantani az ágyból.

Sokan megtapasztalják mindezeket nap mint nap: fáradt, szeretne aludni, mident megtesz érte, de valahogy nem megy.
Miért?

És ez csak az egyik kérdés. Merthogy vannak, akik attól szenvednek, hogy 10-12 órákat is alszanak, és mégis képtelenek kipihenni magukat. Szinte átalusszák az életüket, és mégis fáradtak folyton.
Miért?

Először tekintsük át röviden, mit is sorol a mai diagnosztikai rendszer az alvászavarokhoz (itt olvasható)
Tovább a teljes cikkhez
A cikk részleteihez:
áttekintés
külső körülmények
napi ritmus
stressz, pszichés betegségek
A cikk eléggé hosszúra sikeredett. Az önt érdeklő részeket a fenti linkeken el tudja olvasni. De végigolvasva jól látható, hogy az alvás és annak zavarai szerteágazó problémakört képeznek. Mindenképpen érdemes komolyan venni azonban a problémát: az alváshiány súlyos következményekkel jár. Méghozzá nagyon is rövid idő alatt.
Azonban nem szabad egy tüneti kezeléssel, altatószerek szedésével elintézni, ha tartósan fennáll, és nem csak alkalmi jelleggel fordul elő. Hiszen néha – néha mindannyiunkkal megesik. Az „benna van a pakliban”, és nem akkora gond. De ha rendszeres, ha napokig folyamatosan fennál, és bár már szite a kimerültség határán vagyunk, mégsem tudunk egy jót aludni: na azt már nagyon is komolyan kell venni.