Skype: bertokgyula

 

E-mail: info@bertokgyula.com

 

Y-tunnus: 2519798-9

A nap mindig süt, akkor is, ha felhők takarják el a szemünk elől.

A depressziókról írt írások olvashatóak ezen a linken. Depresszió oly sok formában jelentkezik, olyan változatos oki háttéren, hogy nem beszélhetünk másként, csak többes számban róla. Elterjedtebb, és gyakoribb, mint azt sokan gondolnánk. A hangulati tünetekben jelentkező depresszió szinte mindenki által ismert, de pl. a csak fejfájásban, vagy izomfájdalmakban, vagy más fizikai tünetekben megnyilvánuló larvált (rejtett) depresszió már nem annyira van benn a köztudatban.

A depresszió betegség, nem csak levertség, kedvetlenség. Nem mondhatjuk, vagy várhatjuk el a benne szenvedőtől, hogy szedje össze magát, és csinálja a dolgát. Hiszen pont ezt szeretné ő is, csak éppen képtelen rá. És ettől még inkább szorongása, bűntudata van, mintha nem lenne elég baja enélkül is.

A depresszió tehát betegség, amit kezelni kell a megfelelő szakrendeléseken. Legjobbnak az tűnik a kutatások szerint, ha gyógyszeres kezelés és pszichoterápia folyik párhuzamosan. Külön-külön egyik sem bizonyult olyan hatékonynak, mint a kettő együtt. Ilyen kezelést követően volt a depresszió visszatérése a legritkább, összevetve a csak gyógyszert szedő vagy csak pszichoterápiában részesülő csoportokkal.

A BNO-X (Betegségek Nemzetközi Osztályozása, 10. kiadás) a Hangulatzavarok között tartja számon a depressziót. Az alábbi csoportosítást adja (itt olvasható)

Mélabú, avagy a világ sötét oldala

A terhességi, szülés utáni depresszióról 1.

A terhességi, szülés utáni depresszióról 2.