Skype: bertokgyula

 

E-mail: info@bertokgyula.com

 

Y-tunnus: 2519798-9

A nap mindig süt, akkor is, ha felhők takarják el a szemünk elől.

A hipnózis segítségével, hipnotikus állapotban végzett pszichoterápiás beavatkozásokat hipnoterápiának hívja a szakirodalom. Egy, ma már átmenetinek bizonyult háttérbe szorulás után ismét egyre nagyon teret kap úgy a kutatásokban (Magyarországon is nemzetközi szintű hipnóziskutatás folyik) mind a pszichoterápiás munkában, valamint az egészségügy más területein is, mint pl. fogászat, szülészet-nőgyógyászat, fájdalomcsillapítás, sebészet.

A hipnoterápia a pszichoterápiás eszköztárban is hasznos: segítségével gyorsabban lehet komolyabb előrehaladásokat elérni. Igen jól alkalmazható pl. fóbiák, kényszerek, pánikbetegség kezelésében, de sokat segít olyan élethelyzetekben is, amikor elfáradt, motiválatlanná vált, és úgy érzi, nincs ereje tovább haladnia a célja felé (pl. vizsgák előtt, hosszabb távú erőfeszítéseket igénylő helyzetek, mint pl. egy tanfolyam, vagy egyetem elvégzése).

Legfontosabb alkalmazási területe azonban a pszichoszomatikus megbetegedések kezelése (ha szükséges, az orvosi kezeléssel együtt: így a két fajta terápia egymás hatását erősíti):

- colitis ulcerosa

- psoriasis és hasonló bőrbetegségek

- gyomorfekély (sokan vitatják a pszichés hátterét, és inkáb a Helicobacter pylori szerepét hangsúlyozzák, de a kutatások szerint sok esetben nem mutatható ki a bakteriális fertőzés, máskor pedig igen, de nincs gyomorfekély: ez arra enged következtetni, hogy több ok is kiválthatja, illetve nem mindenkinél azonos okból jelentkezik),

- pszichoszomatikus szív- és légzési panaszok (statisztikák szerint a szívbetegségek kb. 30-40%-a pszichés háttéren alakult ki)

- potenciazavarok, illetve vaginizmus

- enuresis nocturna (éjszakai ágybavizelés)

- izom- és mozgásszervi pszichoszomatikus panaszok, mint pl. a pszichogén bénulás, nyakmerevség (torticollis), hát- tarkó fájdalmak,

- és bár nem szorosan ide tartozik, de a krónikus fájdalomszindróma fennállása esetén is segíthet

- asthma bronchiale

- valamint allergiák tüneteinek megszüntetésében (kivéve a veleszületett allergiákat: itt kevésbé hatékonynak bizonyult)

sok allergénre (úgy a lakásban, mind a szabadban) érzékeny páciensnél is sikerült egy szezon teljes gyógyszermentességet elérni. A következő szezon előtt elvégzett megismételt kezelés ismét gyógyszermentes szezont eredményezett